İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Süreçleri ve İş Güvenliği uzmanının Yetkileri

İŞ’TE SAĞLIK İŞ’TE GÜVENLİK

İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanlığı birçok kişiye göre ilgi görmeyen bir meslek olsa da büyüme ve fırsatlarla birlikte ödüllendirici bir kariyer merdivenidir. Asya akademi olarak hazırladığımız bu yazımızda hem İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanlığı ile ilgili bilgiler verecek hem de İş Sağlığı Ve Güvenliğini sürdürmenin neden değerli bir kariyer kararı olabileceğini daha yakından inceleyeceğiz.

İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanının Görevleri

 İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanı, kazaları önlemek ve ortadan kaldırmak amacı ile hizmet verdiği iş alanlarını, makineleri ve güvenlik ekipmanlarını denetleyerek risk etmenlerini ortadan kaldırır. Böylelikle çalışanlar güven içerisinde mesai yapar ve telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi zararlar önlenmiş olur.

İş Sağlığı Ve Güvenlik Uzmanları iş kanunlarının uygulanmasını sağlar ve işyeri güvenlik düzenlemelerini uygular. Güvenlik veya çevre düzenlemelerini ihlal eden şirketlere ve personele yaptırım uygulama yetkisine sahiptir. Bu durum da İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanı bulunduran iş sektörlerinde disiplin anlayışının oluşmasına ve üretimde istikrarı yakalamalarını sağlamıştır.

İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanlarının Çalışabileceği Alanlar

      İş Sağlığı Ve Güvenlik Uzmanları başta imalat, inşaat ve devlet sektörü başta olmak üzere eğitim, sağlık hizmetleri, perakende, tamir – tadilat gibi birçok sektörlerde çalışabilir. Ülkemizdeki iş alanlarının herhangi biri büyüdükçe İş Sağlığı Ve Güvenliğine olan ihtiyaç artmakta bu da konu ile ilgili uzman gereksinimini de artırmaktadır.

     Günümüzde İş Sağlığı Ve Güvenliğine verilen önemin artması nedeniyle birçok kamu kurumu ve özel kurum personel seçiminde İş Sağlığı Ve Güvenliği (İSG) Uzmanlığı sertifikası da aramaktadır. Ayrıca şantiye şefi olmak için de İSG sertifikası olmazsa olmazlar arasındadır.  

   İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanlarının Mesai Takvimi

    İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanları, bir iş yerinde tam mesai ile çalışabileceği gibi aynı anda farklı sektörlerde de hizmet verebilir. İş Sağlığı Ve Güvenlik Uzmanı çalışmalarını bir OSGB bünyesinde sürdürebileceği gibi hizmet verdiği firmanın personeli olarak da çalışması mümkün. Bunun yanı sıra herhangi bir meslekle ilgilenip aynı zamanda İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanı olarak da çalışmak mümkün.

İş Sağlığı Ve Güvenlik Uzmanlarının Görev Sınıflandırılması

İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanlığı 6331 sayılı kanuna gereğince A – B- C olmak üzere üç farklı sınıfa ayrılmıştır.

A sınıfı İSG Uzmanlığı belgesine sahip olan İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanları çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerine hizmet verir.

B sınıfı İSG Uzmanlığı belgesine sahip olan İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanları tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerine hizmet verir.

C sınıfı İSG Uzmanlığı belgesine sahip olan İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanları ise az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerine hizmet verir.

İSG Belgesi Almak İçin Mezunu Olunması Gereken Fakülte Ve Bölümler

  İSG Uzmanlığı Belgesi alabilmenin ilk şartı;

Üniversitelerin;

 Mimarlık ve Mühendislik Fakültelerinden,

 Teknik Eğitim Fakültelerinden,

 Fen veya Fen – Edebiyat Fakültelerinin;

 Fizik – Kimya – Biyoloji Bölümlerinden

 Meslek Yüksek Okullarının;

 İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümlerinden mezun olanlar İSG Belgesi alarak İSG Uzmanı unvanı almaya hak kazanabilirler.

İSG Eğitimi Ve Sertifikalandırmada İzlenecek Yol

İş Sağlığı Ve Güvenliği (İSG) Uzmanlığı sertifikası almanın olmazsa olmazlarından biri de kurs almaktır. Yani kurs almak bir zorunluluktur. Kurs kaydı ve sınava girebilmek için bakanlığın istediği belgeler ve başvuru şartları da alınacak sertifikalara  (A – B – C) göre değişir.

C Sınıfı İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi

Kurs Süreci

İlgili bölümlerden mezun olduğunu gösterir diploma fotokopisi veya geçici mezuniyet belgesi, nüfus cüzdan fotokopisi ve 1 adet fotoğraf ile kurs başvurusu yapılır. Kursa kaydınız gerçekleştikten sonra 220 saatlik ders programınız 90 saat uzaktan ve 90 saat örgün eğitim sonrasında da 40 saat pratik (staj) eğitimi olarak tamamlanır.

 Sınav Süreci

Kursun başarı ile tamamlanmasının ardından ÖSYM tarafından yılda iki defa yapılan İSG Sınavına girilir. 70 ve üzeri puan alanlar başarılı olarak kabul edilir.

Sertifikalandırma Süreci

ÖSYM’nin yapmış olduğu sınavda başarılı olanlar ÖSYM tarafından Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilir ve bakanlık tarafından İSG Katip uygulamasına isimleri işlenir ve kişi İSG C Sınıfı Uzmanı olarak görev yapmaya başlayabilir.

B Sınıfı İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi

Kurs Süreci

İlgili bölümlerden mezun olduğunu gösterir diploma fotokopisi veya geçici mezuniyet belgesi, nüfus cüzdan fotokopisi ve 1 adet fotoğrafa ek olarak en az üç yıllık İSG Katip Sözleşmesi ile kurs başvurusu yapılır. Kursa kaydınız gerçekleştikten sonra 220 saatlik ders programınız 90 saat uzaktan ve 90 saat örgün eğitim sonrasında da 40 saat pratik (staj) eğitimi şeklinde tamamlanır.

 Sınav Süreci

Kursun başarı ile tamamlanmasının ardından ÖSYM tarafından yılda iki defa yapılan İSG Sınavına girilir. 70 ve üzeri puan alanlar sınavda başarılı kabul edilir.

Sertifikalandırma Süreci

ÖSYM’nin yapmış olduğu sınavda başarılı olanlar ÖSYM tarafından Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilir ve bakanlık tarafından İSG Katip uygulamasına isimleri işlenir ve kişi İSG B Sınıfı Uzman olarak görev yapmaya başlayabilir.

A Sınıfı İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi

Kurs Süreci

İlgili bölümlerden mezun olduğunu gösterir diploma fotokopisi veya geçici mezuniyet belgesi, nüfus cüzdan fotokopisi ve 1 adet fotoğrafa ek olarak en az dört yıllık İSG Katip Sözleşmesi ile kurs başvurusu yapılır. Kursa kaydınız gerçekleştikten sonra 220 saatlik ders programınız 90 saat uzaktan ve 90 saat örgün eğitim sonrasında da 40 saat pratik (staj) eğitimi şeklinde tamamlanır.

 Sınav Süreci

Kursun başarı ile tamamlanmasının ardından ÖSYM tarafından yılda iki defa yapılan İSG Sınavına girilir. 70 ve üzeri puan alanlar sınavda başarılı kabul edilir.

Sertifika Alma

ÖSYM’nin yapmış olduğu sınavda başarılı olanlar ÖSYM tarafından Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilir ve bakanlık tarafından İSG Katip uygulamasına isimleri işlenir ve kişi artık İSG A Sınıfı Uzman olarak görev yapmaya başlayabilir.

Tezsiz Yüksek Lisans Yaparak İSG Uzmanı Olma

 İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu alabilecek lisans bölümlerinden birinden mezun olanlar, Tezsiz Yüksek Lisans yapmaları halinde C Sınıfı sertifikası almadan direkt B Sınıfı İş Sağlığı Ve Güvenliği sınavına girmeye hak kazanır. Böylelikle İSG Uzman Adayı hem okuduğu lisans bölümü dışında bir bölümde yüksek lisans yaparak akademik kariyer planlarını hayata geçirmeye başlamış olur hem de İSG Uzmanı olmak için kısa bir yol çizmiş olur.

Sonuç

Asya Akademi Eğitim Merkezlerimizde, İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanlığı Kurslarımız her biri kendi alanında eğiticilik ve saha deneyimi olan Profesyonel Kadro tarafından verilmektedir. Ve yine Tezsiz Yüksek Lisans Programlarımız seçkin üniversitelerle beraber sürdürülür. Konu ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için bize 0 (212) 809 65 89 numaralı telefondan ulaşabilir ya da info@asyaakademi.net adresimize mail gönderebilirsiniz.

Hemen Arayın